nuffnang

Thursday, January 27, 2011

PeNgAlAmAn PeRtAmA aKu BeRdEbAr

salam.. hye sume.. thanks nk tgk blog aku.. bukn pe.. ade yg xsuke aku pos sal peribadi aku kat cni.. hmmm... tu la sebb aku letak 'my reality life'.. kehidupan sebenar aku.. kan??
ha kembali pada tajuk di atas.. esok kan ramai dah nk blik kampung sempena cuti raya cina.. tpi aku dan beberapa student um akn ke melaka.. kami ade program anak angkat..
ni pengalaman pertama aku.. serius, tetibe je aku minat nk sertai program ni.. cam ade magnet.. hehe.. aku sertai program ni sebb nk cari pengalaman baru.. sebelum xpenah la katekan..
so, ni pos last aku la.. maybe ari selase ti aku ade pos len.. inshaallah.. lau berkesempatan.. aku harap program yg kami sertai esok dan seterusnye akan berjalan lancar.. mintak2 kuarge angkat aku nti ok2 je.. hehe..

smpai cni dlu k.. thanks again sebb bace blog ni.. xseberapa indah.. huhu.. salam.....

Sunday, January 23, 2011

TuNaNg TaNpA sEdAr

Percaya atau tak yang kita boleh bertunang tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal kan? Tapi, yang korang mungkin tak tahu,sebenarnya korang dah pun bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. 
Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:
“Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku”

“Kahwinlah dengan kita bila2″

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon pun, tetap dah jadi tunang.

Contoh:

“lelaki sebut dalam telefon, “I nak jadikan u isteri I lah”

Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.

Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti belum baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(tak boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut. 

Tuesday, January 18, 2011

FiRsT tGk TeRuS mInAt

video

name die najwalatif.. umur 16tahun.. first tgk kat youtube.. memg best la.. ade mase depan cerah lau pndai mengembangkan bakat..

Monday, January 10, 2011

BoSaN dAlAm KeLaS kKm

Seperti yang dinyatakan, saya bosan.. ni mase dalam kelas KKM (kursus kemahiran maklumat).. baru pengenalan.. nak tukar kelas la.. ramai dak2 coursemate dah kurang.. sume tukar kelas.. so, yg tinggal ni sebulat suara nak tukar kelas gak.. hoho..

Sunday, January 2, 2011

ReSuLt SeM sAtU



Seperti yg kite (dak um) tahu, result exam dah pun kuar.. aku pun dah tgk dah result aku.. power do aku.. ade Air Batu Campur (makne nye A ade, B ade, C ade).. pointer aku nk tau bape? xyah spesifik la.. yang penting xlepas 3 pun..
Sedih x dengar.. orang kate aku pandai, pi xpun sebenarnye.. jelas sekali ngan pointer aku sedemikian.. tu la.. mase nk exam, gi men game, stdy last minute, xfokus.. kan dah kne.. 
Tu la pengajaran yg aku dapt.. harap perkara cam ni xberulang ag.. azam tahun 2011, aku akan stdy elok2, sampai pointer tu naik sampai dekan.. stylo x? 
K la.. harapan, majulah sukan untuk negara..