nuffnang

Thursday, April 14, 2011

KeNaNgAn KoLeJ mAtRiKuLaSi JoHoR

Assalamualaikum sahabat.. sori aku dh lame x jenguk blog ni.. dah semak samun dah rase.. entah tetibe aku nk update sal zaman matrikulasi yg aku tinggalkan genap setahun semalam..
Tarikh daftar 11mei 2009 lau aku xsilap.. tu pun last minute punye pilihan.. huhu.. aku dapat surat tawaran dua hari sebelum aku kene daftar kat matrik tu.. xnk macam kelam kabut plak kan.. (dapt bygkan x?)
Hari mendaftar pun tibe.. punye la excited.. tapi............. mase nak masuk kmj tu, xnk cam sesak plak kan.. biase la.. sume datg pada waktu yg same kan.. so, redha je la..
Hish letih plak cite pasal hari daftar je.. cite sal aku punye kelas plak.. ha.. aku dapt jurusan sains fizikal.. praktikum aku F2T9.. mksudnye kuliah 2, fizikal 9.. hehe..
Bnyk r pengalaman pahit manis aku mase kat KMJ ni.. aku cite pasal praktikum aku je la ea.. pasal makwe2 sume xnk pkir dah..
Nak tgk gambo dyorang? ni ha..
ni mase hari2 terakhir aku kat kmj bersama mentor.. serius rindu semua..
mase hari raya di rumah mentor kami, Puan Mai
Mari tgk gelagat kitorang dalam kelas.. haha.. sempat amik gambo ni..
dalam kelas tuto (kitorang sibuk bergambo) hehe
ade gaye macam lecturer x? hehe..
Dalam kelas dah, skarang dalam makmal plak.. hehe..
ni dia bakal saintis mase depan... wah :D
bahan2 kimia yang sgt berbahaya jika diminum.. wakaka..
kami berempat dikatakan ke mana sahaja bersama.. haha.. sonto, rashik, afif, aku..
Semester dua bermula, kami ade subjek kokurikulum.. cube usha skit...
minggu pertama semester dua (meeting kokurikulum)
dyorang dok meeting kat depan, kitorang kat belakang snap picture.. haha..
rashik, nizam(sonto), aku, afif, naim(sudin), nik amruz, rawi(ketua)
ni aktiviti koko yg kitorang dapt.. bola tampar.. best giler.. :D
tu dia.. setter terbaik KMJ.. (lecturer aku cakap) skrang dh x power sgt..
gadis2 howt praktikum aku.. wahh.. mesti kembang dyorang ni..
dyorang ni memg terbaik r.. sentiasa menyokong kitorang punye game.. :)
Dah penat study, bersukan.... macam kebiasaan.. BARBEQUE TIME!!!!! haha.. bes kot.. :)
ape ni? haaa.. barbeque la... haha.. sedap x?
orang bako ayam, aku duk tepi amik gambo ngan awek plak.. haha.. maslina n fatin..
hadiah yg bakal ditukar pada malam barbeque tu.. :)
Ni dia bende yang kitorang dak laki wat mase last kuliah.. hoho..
kelas terakhir, kitorang dak laki kene pakse pakai baju melayu.. (first time) haha..
rawi, aku, rashik, naim, afif
Itu sahaja yang dapat aku kongsikan.. alhamdulillah.. dapt jugak selesaikan..
F2T9 dalam kenangan..~~~~~~
 P/S : AKU RINDU SEMUA!!!!!!!!!!

Saturday, February 5, 2011

OpKiM bErSaMe MeReKa


Salam kepada pelawat blog aku.. sori dah lame x update.. xde idea la.. huhu.. ni ha aku nk cite sal pengalaman pertama aku join program ank angkat.. tarikh, tempat sume ade kat atas ni.. huhu.. gmbar2 kat bawah ni dari enset2 member2 aku.. aku bluetooth/copy je.. ngee.. tgk la k..

sebelum bertolak ke melaka, cam biase la.. susun beg yg besau2 kat dalam bas store..
keadaan dalam bas.. biase je..
sampai2 melaka, malam tu aku dah gi karok.. haha.. ngan abg angkar aku (kat bawah)..
yg pakai spec ni abg angkat (amir).. perangai gile2.. haha.. sebelah die, kawan die..

dari kiri mak angkat aku (cik kiah), adik angkat (dik nur), akk angkat (kak long).. ni mase malam dua hari sebelum blik.. 

 gmbar2 kat bawah ni kenangan bersama group aku mase opkim.. sa sa sa satu memg hebat.. :)

bincang nk wat persembahan
mereka yg sporting n gile2.. :D
tu dia bile first time jumpe pantai.. haha..
melihat keajaiban penyu pasir.. gagaga..
ni gmbar group kitorang sebelum persembahan.. cun2 n kacak2 belaka kan??? :)
sebelum balik, sempat amik gmbar.. style la..

ha tu je la yg dapt aku kongsi kan.. aku xgeti la nk edit blog ni sebenarnye.. buruk je rse.. huhu.. thanks kepada sume ahli2 group satu wana, ella, ani, yana, ikyn, mira, ada, kak khaulah, kak asma (btol ke? hehe).. korang memg the best.. thanks 4 the memories..

Thursday, January 27, 2011

PeNgAlAmAn PeRtAmA aKu BeRdEbAr

salam.. hye sume.. thanks nk tgk blog aku.. bukn pe.. ade yg xsuke aku pos sal peribadi aku kat cni.. hmmm... tu la sebb aku letak 'my reality life'.. kehidupan sebenar aku.. kan??
ha kembali pada tajuk di atas.. esok kan ramai dah nk blik kampung sempena cuti raya cina.. tpi aku dan beberapa student um akn ke melaka.. kami ade program anak angkat..
ni pengalaman pertama aku.. serius, tetibe je aku minat nk sertai program ni.. cam ade magnet.. hehe.. aku sertai program ni sebb nk cari pengalaman baru.. sebelum xpenah la katekan..
so, ni pos last aku la.. maybe ari selase ti aku ade pos len.. inshaallah.. lau berkesempatan.. aku harap program yg kami sertai esok dan seterusnye akan berjalan lancar.. mintak2 kuarge angkat aku nti ok2 je.. hehe..

smpai cni dlu k.. thanks again sebb bace blog ni.. xseberapa indah.. huhu.. salam.....

Sunday, January 23, 2011

TuNaNg TaNpA sEdAr

Percaya atau tak yang kita boleh bertunang tanpa sedar?? Yup, kita boleh bertunang tanpa kita sedar, bila seorang lelaki, berhasrat untuk mengambil seorang perempuan untuk dijadikan isteri. Eh, itu memang normal kan? Tapi, yang korang mungkin tak tahu,sebenarnya korang dah pun bertunang bila situasi seperti berikut berlaku:

Lelaki menyatakan hasrat ingin menjadikan perempuan itu isterinya, dan perempuan itu bersetuju. 
Adakah dikira telah bertunang? Padahal tidak ada ibu bapa perempuan tersebut.

Pinang dari segi hukum fiqah, bererti pihak lelaki menyatakan hasrat berkahwin pada pihak perempuan. Itu dipanggil pinang. Bila perempuan menjawab setuju, maka jadilah perempuan itu tunang laki tersebut.

Situasi yang dianggap pinangan:
“Aku nak jadikan kamu sebagai isteriku”

“Kahwinlah dengan kita bila2″

Bila si perempuan bersetuju, dia akan jadi tunang. Sama ada bercakap dalam telefon pun, tetap dah jadi tunang.

Contoh:

“lelaki sebut dalam telefon, “I nak jadikan u isteri I lah”

Perempuan tersebut jawab, I sukalah, I setujulah, oraitt I’m fine, oklah, I redha atau apa2 yang menunjukkan dia suka dengan “pinangan” lelaki tersebut, maka ia sudah dianggap bertunang.

Jadi, bila dia dah jadi tunang orang tanpa sedar, bila ada lelaki yang meminang, hukumnya haram.

Kita orang melayu time nak tunang duk bawang rombongan 1 bas, bawak barang2 pinangan, itu sebenarnya adalah ADAT bukan dari segi hukum Islam. Dari segi hukum Islam, dah jatuh hukum tunang.

Persoalan ialah bila Ibu bapa xde. Mengikut hukum syarak, kalau perempuan itu sudah diizin pada syarak. Sebagai contoh, perempuan yang cerdik, yang baligh, yang blh berfikir, etc dia sudah dianggap bertunang.

Bila perempuan tu x menepati hukum syarak tersebut, contoh seperti belum baligh lagi(baru darjah 3 mungkin), perempuan tu bodoh(tak boleh berfikir), gila, dan sebagainya, makanya wali diperlukan untuk jawab “pinangan” tersebut. 

Tuesday, January 18, 2011

FiRsT tGk TeRuS mInAt

video

name die najwalatif.. umur 16tahun.. first tgk kat youtube.. memg best la.. ade mase depan cerah lau pndai mengembangkan bakat..

Monday, January 10, 2011

BoSaN dAlAm KeLaS kKm

Seperti yang dinyatakan, saya bosan.. ni mase dalam kelas KKM (kursus kemahiran maklumat).. baru pengenalan.. nak tukar kelas la.. ramai dak2 coursemate dah kurang.. sume tukar kelas.. so, yg tinggal ni sebulat suara nak tukar kelas gak.. hoho..

Sunday, January 2, 2011

ReSuLt SeM sAtU



Seperti yg kite (dak um) tahu, result exam dah pun kuar.. aku pun dah tgk dah result aku.. power do aku.. ade Air Batu Campur (makne nye A ade, B ade, C ade).. pointer aku nk tau bape? xyah spesifik la.. yang penting xlepas 3 pun..
Sedih x dengar.. orang kate aku pandai, pi xpun sebenarnye.. jelas sekali ngan pointer aku sedemikian.. tu la.. mase nk exam, gi men game, stdy last minute, xfokus.. kan dah kne.. 
Tu la pengajaran yg aku dapt.. harap perkara cam ni xberulang ag.. azam tahun 2011, aku akan stdy elok2, sampai pointer tu naik sampai dekan.. stylo x? 
K la.. harapan, majulah sukan untuk negara..